Av Janina Lauritsen fra Sagene Avis.     

Original sak fra avisen kan leses her:  Sagene Avis 

Bygården i Oskar Braathens gate 15-29 har fått nytt navn, ny lekeplass og en liten grønnsakshage. Dette er første steg i arbeidet med å få ny identitet og gjøre sameiet til et hyggeligere sted for både beboerne og naboene.

Det nye navnet på sameiet er Vennelyst boligsameie:

Da styret arrangerte avstemming for å bestemme nytt navn, var det noen av beboerne som gikk inn i historiebøkene. Der fant de først familien Hallén, som eide store deler av dette området på 1800-tallet.

– Da Hallén-familien bodde her, het området løkka Vennelyst. Så nå har vi tatt tilbake navnet, forteller styremedlem Kristine Bettum under åpningsfesten søndag 21. august.

Hallén-navnet er også bevart den dag i dag. Den lille parken på sørsiden av ring 2, rett nedenfor Vennelyst boligsameie, er oppkalt etter dem. Å kalle opp sameiet etter løkka Vennelyst har historiske røtter, men sameiet mener også det vil symbolisere det de ønsker å skape og bevare i bygården sin – nemlig fellesskapet.

Inviterer naboene inn

Opprustningen av den gamle lekeplassen er en del av en større oppgradering av hele uteområdet. Nå vil de ha et mer moderne og miljøvennlig område, som passer for alle aldre. Etter hvert skal de også pusse opp fotball- og basketballbanen for de større barna og ungdommene.

– Vi har fått den råeste lekeplassen som finnes i en bakgård! sier styreleder Christian Wilkens.

 

Han og Bettum håper alle naboene nå vil komme på besøk:

– Det typiske med gårdene fra 80-tallet er at ting fungerer, men det ser ikke bra ut. Nå vil vi at det skal se bra ut. Vi skaper nytt liv i en gammel gård, og vil sette navnet vårt på kartet, så nå mangler vi at folk kommer hit, fortsetter de.

Med oppussing av basket- og fotballbanen, håper de å kunne lage sin egen nabolagsturnering – slik Frankrikegården og Italiagården har hvert år.

Kanskje blir det matfestival?

De håper å bli ferdig med resten av prosessen i løpet av året. Så ser de frem til å kunne invitere naboer og bydelen inn på besøk, ved for eksempel bydelsdagene og andre kulturdager i bydelen.

– Vi er veldig stolte av at det skjer noe her nå. Vi har også en ambisjon om å ha en matfestival, vi har jo folk fra ulike kulturer i bygården.

De er allerede i gang med litt «egen mat» fra sameiet. De serverer salat med grønnsaker fra sin egen hage, og Stian Norheim og Hana Vetrakova er i gang med å høste flere godsaker mens lokalavisa er innom:

Selma og Magnus er på besøk fra en av nabogårdene. De ser ut til å stortrives på lekeplassen:

– Det er et veldig hyggelig bidrag for nabolaget at det er et sånt sted som skaper hyggelig stemning, sier Magnus mens han holder Selma på trampolinen.

 

 

Sebaedin Amiti og sønnen Florian (6) koser seg i huska:

– Det er veldig flott her. Nå er det mye bedre oversikt i gården, nydelig og fint!

 

 

Arkitekt og beboer i Vennelyst, Simona Pandolfo, har tegnet og planlagt den nye lekeplassen. Det var også, blant annet, hun som tegnet forslaget til nytt aktivitetshus i Torshovdalen.

– Det har vært gøy, dette er en måte å forbedre bakgården på og få folk inn hit. Vi vil også lage det litt mer sosialt for studenter og ungdommer her etter hvert, sier hun til Sagene Avis.

 

 

Slik så det ut før

Du lurer kanskje på hvorfor bakgården trengte en oppussing? Her ser du hvordan det så ut før, en uteplass som kanskje ikke var like innbydende og spennende for både barn og voksne:

 

 

Prosjektet ble støttet av USBL Bomiljøfond og Sparebankstiftelsen DNB.